Tilskuddet gis som en engangsutbetaling på inntil 1.000 kroner pr. bleiebarn til innbyggere i våre eierkommuner som bidrar til avfallsreduksjon ved bruk av tøybleier. Søkere må stå registrert som abonnent hos MNA for å ha rett på tilskudd og barnet må være under to år når søknaden blir sendt inn.

Hvorfor?
100 % bomull – behagelig for barnet, naturlig materiale, mykt og god lufting. Tøybleier gir ingen allergisk reaksjon og kan forhindre bleieutslett.

Tøybleier koster mindre enn papirbleier, gjennom tre år kan du spare opptil 8.000.  Tøybleier kan du bruke til flere barn, eller selge videre til andre.

Tøybleier koster fra under 1.000 til 6.000, alt etter hvilken løsning du velger. Fra brettebleier med hjemmestrikket ullbukse til ferdige løsninger med alt-i-ett bleier og lommebleier. I tillegg vil du vaske bleier for 1.000 kroner i løpet av tre år, men fyll opp maskinen med gulpekluter, kluter og håndklær så sparer du enda mer.

Et gjennomsnittlig bleiebarn bruker 6.000 bleier i løpet av perioden. Til en kostnad fra 4.500 til 13.000 kroner, alt etter hvilket merke barnet bruker, hvor du handler og hvor i landet dere bor.

Engangsbleier gir 60.000 tonn ikke resirkulerbart avfall hvert år. De er tungt nedbrytbare, og berget bare vokser og vokser. Det kan ta opp til 500 år før en engangsbleie er brutt ned.

Hvilke typer tøybleier finnes det og hvilke skal jeg bruke til barnet? 

Det finnes i dag mange forskjellige typer tøybleier. Alle har sine fordeler og ulemper, så det er vanskelig å anbefale en type.

 • Brettebleier
  Brettebleier er tøystykker som brettes i bleieform før de tas på. De er økonomiske i bruk og tørker raskt, og kan benyttes i hele bleieperioden. Til brettebleier trenger du også innlegg og sperrelag. Sperrelag er en bukse som settes utenpå bleien, disse er ofte i lanolisert ull eller fleece.
 • Formsydde bleier
  De formsydde bleiene ligner engangsbleier i formen. Til disse trenger du også ekstra innlegg og sperrelag.
 • Lommebleier
  Lommebleier har sperrelag utenpå, men her vil du trenge ekstra innlegg.
 • Alt-i-ett bleier
  Som navnet sier er alt-i-ett bleiene nettopp det. Her er det både innlegg sydd fast i bleiene, og sperrelag utenpå.

Slik søker du:
Fyll ut skjemaet nederst på siden og legg ved viktige kvitteringer. Send inn på e-post eller i vanlig post.

Det er i dag mange typer tøybleier å få kjøpt og masse informasjon å finne om dette på nettet. Mange internettsteder har god informasjon. Flere av disse nettstedene har forum hvor brukere deler sine erfaringer og både spør og svarer på alt innen tøybleier.

Mer informasjon om tøybleier kan dere finne på følgende steder:
http://www.bleieforeningen.no/
https://www.facebook.com/groups/toybleiesnakk
https://www.facebook.com/groups/toybleietorg/

Nettbutikker som selger tøybleier: 

Søknad om tilskudd til tøybleier

Felter merket med stjerne (*) må fylles ut.