Matavfall lukter etter noen dager, så all mat du ikke spiser opp vil kunne bli et luktproblem. Derfor er det beste og ikke kjøpe eller lage mer enn du faktisk spiser.

Her er noen tips for å unngå lukt og larver:

  • Sorter ut alt matavfall, da har du bare én beholder hvor det kan bli et luktproblem
  • Bruk de grønne posene til matavfall og oppbevar denne luftig. Ha lokket oppe på matavfallsbøtte i kjøkkenbenken.  Da fordamper fuktigheten og en får mindre fuktig avfall.
  • Servietter og tørkepapir kan kastes i matavfallet, dette hjelper å holde avfallet tørt. Man kan også legge en avis i bunnen av beholderen ute da dette tiltrekker seg fuktighet.
  • Ikke overfyll matavfallsposen, men lukk den godt igjen før den kastes slik at den blir tett. Da fjerner du både lukt og maten til fluer som kan legge egg som klekker til hvite larver. Klem luft ut av posen før du knyter den igjen med dobbelt knute. Sjekk at posen er tett og ikke har noen rifter.
  • Har du spist fisk eller reker, så pakk inn avfallet i avispapir før det legges i matavfallsposen. Frys eventuelt ned matavfallsposen med fiskeavfall/reker hvis det er lenge til neste tømming.
  • Pass på at lokket på beholderen er lukket helt igjen. Hold avfallsbeholderne rene og plasser avfallsbeholdere i skyggen. Spyl innsiden av beholderen av og til og vask med grønnsåpe/litt salmiakk ved behov.

For trivselen for både seg selv, naboer og renovatør kan det være greit å vaske avfallsbeholderen en gang i blant. Mange gjør det etter hver tømming.

Her er tips for hvordan man enkelt kan vaske beholderen:
– Pass på å vaske beholderen rett etter tømming.
– Hell varmt vann med litt grønnsåpe eller salmiakk i beholderen, det fjerner lukt.
– Skrubb med en feiekost.
– Bruk hageslangen til å spyle.
– Sett gjerne beholderen på hodet for avrenning.

Sirkula (Tidligere HIAS - Hedemarken Interkommunale VAR-selskap) har laget en video om hvordan man kan vaske avfallsbeholderen samt noen tips for å unngå lukt og larver. Se den her