Trefibrene i papir, kartong og papp er veldig enkle å gjenvinne slik at de kan benyttes flere ganger. De likner litt på borrelås som hekter seg i hverandre når papir lages. Fibrene i en drikkekartong kan benyttes 7-8 ganger før de er "utslitt" og borrelåsen ikke lenger fungerer.

Papir/kartong/papp henter vi hjemme hos deg hver 4.uke.

Dette legger du i beholderen med blått lokk:

  • Papir: blant annet aviser, ukeblader, konvolutter, skriveblokker, post-it lapper, 
  • Kartong: frokostblandingspakker, eggekartong, skoesker, drikkekartong, annen emballasjekartong
  • Papp: mindre mengder brune pappesker kan legges i beholderen, vi anbefaler å ta med større mengder til gjenvinningsstasjonen av plasshensyn i beholderen. Dersom du kjøper større møbler (tv, sofa, innredninger) som er innpakket i plast og/eller papp, er forhandleren forpliktet til å ta emballasjen i retur.

Husk også at du kan være med i drikkekartonglotteriet: Du kan levere enkeltkartonger med navn og telefonnummer på. Da er du med i trekningen om pengepremier oppad begrenset til 10 000 kroner.  Stapper du seks kartonger i den sjuende og skriver navn og telefonnummer på den ytterste, er du med i Returkartonglotteriet, og kan vinne pengepremie opp til 100 000 kroner.

Dette legger du IKKE i papirbeholderen:

  • Gavepapir. Grunnen til dette er at dette papiret inneholder altfor mye andre stoffer (som blant annet kalk og leire), slik at materialgjenvinning blir vanskelig.
  • Bøker med hard perm (innbundet) er også vanskelig å materialgjenvinne, så disse må enten gjenbrukes eller legges i restavfallet når de må kastes.
  • makulert papir er trefibrene slik at de blir uegnet til materialgjenvinning, og det papiret må derfor legges i restavfallet.

Hva skjer med innholdet i papirbeholderen?

Alt innholdet sendes til et sorteringsanlegg for papir i Trondheim. 

Papiret som blir sortert ut, sendes til Skogn papirfabrikk og blir til nytt papir

Kartongen og drikkekartongen sorteres ut og sendes til Fiskeby Boards i Sverige for produksjon av ny kartong

Pappen sendes til Ranheim Paper & Board på Ranheim, og der blir den ny papp.