Matavfall
Vi kaster både spiselig mat, og matavfall. Det beste du kan gjøre,er å spise opp maten før den blir dårlig. Når den er blitt uspiselig er det matavfall. Å legge matrester i den grønne posen for matavfall, er kanskje den viktigste delen av kildesorteringen som abonnentene kan gjøre. Når posen legges i beholderen knyttes den igjen med dobbel knute.
Matavfallet kan brukes om igjen - til andre formål, og SKAL derfor ikke i restavfallet.
Ja takk :
- Skrell
- Skrotter
- Kaffegrut m/filter
- Teposer
- Eggeskall, nøtteskall, rekeskall osv.
- Tilgriset husholdningspapir og servietter
Nei takk:
- Avskårne blomster
- Potteplanter
- Hageavfall
- Grus, sand, jord
- Kattesand
- Bleier
Hva skjer med matavfallet?
Matavfallet som leveres i de grønne matavfallsposene sender vi til https://ecopro.no/ der det blir omdannet til gjødselvare og biogass. Gjødselvaren brukes som jordforbedringsmiddel, og biogassen brukes som drivstoff blant annet til bussene i Trondheim.
Hvorfor er det viktig å sortere ut matavfallet fra annet avfall?
Når du gjør dette riktig, bidrar du til å holde viktige stoffer i kretsløpet, blant annet fosfor - som er en knapp ressurs og en meget viktig byggestein for alt liv på jorda. I tillegg bidrar du til redusert bruk av kunstgjødsel og du bidrar til reduserte klimagasutslipp ved at bussene bruker biogassen til drivstoff i stedet for diesel.
Hvis du har lyst, kan du se en film om hva som skjer med matavfallet: https://ecopro.no/teknologi/film/
Vi har også laget en animasjonsfilm som viser på en enklere måte hva som skjer med matavfallet https://mna.no/2019/04/10/matavfallets-reise/