Matavfall lukter etter noen dager, så all mat du ikke spiser opp kan bli et luktproblem. Derfor er det best å ikke kjøpe eller lage mer enn du faktisk spiser.

Her er noen tips for å unngå lukt og larver:

  • Sorter ut alt matavfall, da har du bare én beholder hvor det kan bli et luktproblem
  • Bruk de grønne posene til matavfall og oppbevar matavfallet luftig. Ha lokket oppe på matavfallsbeholderen i kjøkkenbenken.  Da fordamper fuktigheten og du får mindre fuktig avfall.
  • Servietter og tørkepapir kan kastes i matavfallet, dette hjelper til å holde avfallet tørt. Du kan også legge en avis i bunnen av beholderen ute. Papiret tiltrekker seg fuktighet.
  • Ikke overfyll matavfallsposen, men lukk den godt igjen før den kastes slik at den blir tett. Da begrenser du både lukt og det blir vanskeligere for fluene som gjerne vil legge egg i matavfallet. Klem luft ut av posen før du knyter den igjen med dobbelt knute. Sjekk at posen er tett og ikke har noen rifter.
  • Har du spist fisk eller reker, så pakk inn avfallet i avispapir før det legges i matavfallsposen. Frys eventuelt ned matavfallsposen med fiskeavfall/reker hvis det er lenge til neste tømming.
  • Pass på at lokket på beholderen er lukket helt igjen. Hold avfallsbeholderne rene og plasser avfallsbeholdere i skyggen. Spyl innsiden av beholderen av og til og vask med grønnsåpe/litt salmiakk ved behov..

Her er noen tips til hvordan du enkelt vasker beholderen:
– Vaske rett etter tømming, når beholderen er tom.
– Hell varmt vann med litt grønnsåpe eller salmiakk i beholderen, det fjerner lukt.
– Skrubb med en feiekost.
– Bruk hageslangen til å spyle.
– Sett beholderen på hodet for avrenning og tørking.

Sirkula (Tidligere Hedemarken Interkommunale renovasjonsselskap) har for noen år siden laget en video om hvordan man kan vaske avfallsbeholderen samt noen tips for å unngå lukt og larver.