Hver trekning gir en vinner som får 100 000 kroner, og 30 vinnere som får 10 000 kroner hver. Dette skjer fire ganger i året, og denne gangen var det et søskenpar fra Høylandet som var de heldige. Det var bestemoren som hadde skrevet navnene til de to på kartongen som ble trukket ut.

Det du trenger å gjøre er å skrive navnet og telefonnummeret til den du vil skal vinne på drikkekartongen, og legge denne øverst i papirbeholderen din. Da blir den kartongen med i trekningen. 

- Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk skyller, bretter, og leverer inn kartonger. 

Grønt Punkt Norge sikrer og administrerer finansieringen av returordninger for drikkekartong. Gjenvinning av drikkekartong senker også avgiften som er lagt på drikkevareemballasje, noe som i praksis betyr at prisen blir lavere for forbrukeren. Men det aller viktigste er naturligvis å gjenvinne for miljøets skyld.

– Drikkekartonger er laget av såkalt jomfruelig fiber. Det vil si at det er første gang dette materialet er i bruk. Derfor kan fibrene i en innlevert drikkekartong ha opptil sju-åtte liv framfor seg som for eksempel som pizzakartong eller Cornflakes-esker.

Visste du at…

  • Utsortert drikkekartong presses til baller og selges til papirfabrikker.
  • Kartongene kvernes opp og tilsettes vann. Papirfibrene renses, tromles og presses og blir til nye papp- og papirprodukter med minimalt bruk av kjemikalier.
  • Det gjenvinnes så mye som 12.000 tonn drikkekartong per år, og legger du disse etter hverandre kommer du tur/retur Lindesnes-Nordkapp 20 ganger.
  • Returkartonglotteriet har eksistert siden 1997.