Tekstiler
Fra 1.januar i år (2025) kan tekstiler ikke lenger legges i restavfallet. Slik har det vært i MNAs eierkommuner i mange år.
Hva gjør vi?
Vi har i mange år samarbeidet med UFF (U-landshjelp fra folk til folk), og i de grønne containerne til UFF kan du blant annet levere:
- hele og rene klær
- gardiner, sengetøy og duker
- sko og støvler
- vesker, myke leker og accessoirer
Pakk det du skal levere i en sekk, og sett gjerne en strikk eller teip rundt, slik at klærne ikke ramler ut. Når det gjelder klær til ombruk, bør du tenke på at det du leverer, skal kunne brukes som det er - av et annet menneske.
Hva med ødelagte klær?
Dersom det er tekstiler som er litt ødelagt, men kan repareres, legges disse i en sekk for seg og håndteres på samme måte.
Ikke legg våte eller tilgrisede klær/tekstiler i innsamlingsboksene. Klær som er våte eller tilgrisede, vil ødelegge de andre klærne i containeren.
Hva skjer videre?
Klær som blir lagt i poser, knyttet igjen og puttet inn i tekstilcontainerne, blir samlet inn omtrent hver 14.dag. Deretter blir de lastet om på vogntog og kjørt til sortering. Av alle tekstilene som kommer inn, fordeler bruken seg slik:
Gjenbruk/ombruk: 78 %
Materialgjenvinning: 20 %
Energigjenvinning: 2 %
Klær og tekstiler som er ødelagt, kan kvernes opp og brukes blant annet til isolasjonsmatter i biler, fyllmasse i nødhjelpstepper eller vesker og andre forbruksartikler.
Hvorfor samles alt i samme container?
Det vil det være stor forskjell fra person til person når det gjelder vurderinger av hva som er ødelagte plagg og hva som kan repareres. De som håndterer tekstiler hver dag, er nok mer vant til å vurdere hva som er brukbart og ikke. Det er derfor viktig at de får ta disse vurderingene, og da må de få muligheten til å se på alle tekstilene. Det betyr at alt av tekstiler som skal avhendes, skal leveres inn, men skill de gjerne i forskjellige sekker ut fra din foreløpige vurdering av hva som er ombrukbart og reparerbart.
Nyttig
Når du pakker tekstilene ned i posene, sjekk at alle lommer er tomme og at posen du leverer faktisk er den du ønsker å levere – og ikke «arvesølvet». Tips: Ikke hold lommebøker, bilnøkler, husnøkler, mobiltelefoner, I-pader og andre «duppeditter» i hånden samtidig som du dytter posen inn – legg disse på ett sikkert sted inntil du er ferdig med leveringen.
Ikke sett tøyet utenfor beholderen – da kan det bli vått, og det vil også oppfattes som forsøpling.
Ja takk
- Klær, både hele og ødelagte
- Gjenbrukbare sko, både par og enslige
- Undertøy, sokker og strømpebukser
- Belter
- Hatter og luer
- Votter og hansker
- Skjerf
- Tekstiler
- Håndduker
- Sengetøy
- Gardiner
- Stoffrester
- Dyner
- Puter
- Telt og presenninger
- Skinnfeller
Nei takk
- Skitne eller våte klær og tekstiler
Takk for ditt bidrag!
FRETEX har også satt ut containere i et utvalg av våre eierkommuner. De foretrekker at du bare leverer tekstiler som kan brukes på nytt, slik de er. Hvis du bor langt unna en tekstilinnsamlingscontainer, kan du sende klær til Fretex. Da klikker du på denne teksten, så kommer du til en side hvor du kan bestille utstyr for å sende i posten til Fretex.