Årets strandrydding – mer omfattende enn noen gang. Blir du med?

Årets strandryddedag er lørdag 6.mai, men MNA vil gjerne invitere alle lag og foreninger, skoler, barnehager vennegjenger, velforeninger og andre – til å rydde strender både 6.mai og på andre dager frem mot skoleslutt – når dere måtte ha tid til det. Nytt i år er at det er 10 renovasjonsselskaper som samarbeider om denne aksjonen i Midt-Norge, fra Sandnessjøen til Molde. Med strender menes også elvebredder og bredder ved vann/innsjøer.

Hvordan kommer dere i gang?

Gå til www.holdmidtnorgerent.no
Lag deg en bruker og registrer aksjon, skriv inn hvor dere skal rydde og fyll ut skjemaet på det nettstedet.

Det er selvsagt også mulig å rydde en eller flere strender/elvebredder uten å registrere seg, men da må dere kontakte oss i MNA slik at vi klarer å få oversikt over hvor det ryddes eller planlegges rydding. Grunnen til dette er jo at vi skal hente avfallet dere har samlet fra strandsosnen rundt omkring.

Praktisk info:

Er dere interessert i å rydde en strand, langs en elv eller et vann?  Ring MNAs kundemottak (74 28 17 60), send en e-post til firmapost@mna.no,  via våre hjemmesider (mna.no) eller Facebook på (www.facebook.com/mnaiks/)

Vi i MNA må ha navn på kontaktperson, tlf.nr og e-post. Vi må også vite hvilket område som tenkes ryddet – gjerne med navn på område slik at vi finner det på kartet. Det er også fint hvis dere anslår hvor lang strekning som skal ryddes, antall ryddere og hvor dere tenker å plassere sekkene etter rydding. Når dere tenker å rydde må vi også vite, slik at vi vet når vi skal planlegge stopp ved stedet dere har plassert sekkene. Det må være ved en vei som store lastebiler kan kjøre på.

Gule strandsekkerDe gule sekkene som skal brukes til denne strandaksjonen, hentes hos kommunen eller MNA kan kjøre ut. Det er også mulig å benytte de svarte sekkene deroms dere ikke har gule sekker. Kommunen har også slike sekker.
Sekker som inneholder rein og tørr plast må enten merkes med det, eller MNAs lysegrønne sekker for plastemballasje kan benyttes.

Større grovavfall som f.eks. kreosotstolper, større plast-gjenstander, metall, hvitevarer, elektronisk avfall, bilbatterier, farlig avfall, båter o.l. må hentes separat. Dersom slikt avfall er samlet inn må kontaktpersonen gi beskjed til MNA om dette. Det er et poeng at dette avfallet ikke kommer fra garasjer etc – da det finnes andre ordninger for å avhende slikt avfall året rundt.

Det er også mulig å levere inn ønske om container (10m3) for oppsamling av større grovavfall. Dette gjøres samtidig med at dere gir MNA beskjed om at dere skal rydde.

De som rydder kan også levere dette avfallet uten ekstra kostnad direkte til en av MNAs gjenvinningsstasjoner. Da er det viktig at dere gir beskjed om hvor mange sekker som er innlevert.

Det blir trukket ut 3 vinnere blant de som har deltatt på ryddeaksjonen.
1.premie – 5000 kr
2.premie – 3000 kr
3.premie – 1000 kr
Vi tar utgangspunkt i de som har hentet/fått sekker og kontrollerer at vinneren har deltatt på ryddeaksjonen.)

Det vil også bli en separat konkurranse for beste bilde.Legg det ut på Instagram, tagg bildet ditt med #holdmidtnorgerent og du er med i konkurransen. Vi trekker ut flere vinnerbilder i løpet av hele kampanjeperioden 1. mai-20. juni. Bildet må være innenfor temaet strandrydding, tenk kreativt,vis gjerne fram de frivillige, vis at det nytter å rydde, osv, osv.

Det blir også premie til “årets strandrydder”. Denne premien er på 10.000 kroner. Det blir en slik premie i hele området fra Sandnessjøen til Molde.

HUSK – at det er generelt bålforbud fra 15.april, og at det i perioder av aksjonen kan være ferdselsforbud på holmer og øyer hvor fugl hekker. Ta hensyn til dette når dere rydder. Din kommune vet hvor det er slikt ferdselsforbud og særskilt bålforbud.

mye er kommet i sekk